sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Rally-toko, mitä se on ??


Rally-toko "uuden karhea" laji, se iloinen toko

Historiaa: Virallistui hiljattain kilpailulajiksi myös Suomessa. Ensimmäisiä kisoja on järjestetty Etelä-Suomessa jo 2000 luvulla. Ensimmäiset kilpailut järjestettiin vuonna 2011 Oulussa syksyllä Kiimingin koiraharrastajat ry toimesta, jossa toimin vastaavan koetoimitsijan tehtävissä silloisten kilpailuohjeiden mukaisesti. Itse kävin ensimmäisten Pohjois-Suomalaisten joukossa kirkkonummella ensimmäiset kilpailut samaisena vuonna kesällä alokasluokassa kolmella eri rotuisella koiralle (99,82,76). Laji vei minut heti mennessään ja ehdinkin toimia muutamissa kisoissa tuomarina ennen lajin siirtymistä Kennelliiton alaiseksi.


Kilpailuluokat ja kilpaileminen: Kisata voi neljässä eri luokassa Alokasluokka, Avoinluokka, Voittajaluokka, Mestariluokka. Kisaamisen aloittaminen on Rally-tokossa helpompaa kuin monessa muussa lajissa sillä koira suorittaa koko radan (esim. alapuolella kuva) hihnassa alokasluokassa. Ei ole pelkoa, että koira karkaisi jonnekkin kesken kehän kun hihna on tukevasti ohjaajan kädessä koko suorituksen ajan. 


Kaikilla on 100 pistettä kun lähdetään radalle. Koiran tai ohjaajan virheet vähentävät pistemäärä -1,-3,-10 tai hylätty. Yleisiä yhden pisteen virheitä ovat mm. taluttimen lukon nousu yli 90 astetta
(-1 tal), jos ohjaaja ohjaa koiraa hihnalla tulee siitä -3ov, jos taas koirakko kääntyy 360 oikealle kyltillä vasempaan eli väärään suuntaan tulee virhepisteitä -10tvä, eli huomattaavasti enemmän. Arvostelu tiukkenee kun luokissa mennään eteenpäin. Toisin kuin Tokokokeessa, koiraa saa kannustaa myös radalla suullisesti kehuen suorituksen aikana :)

Käsiavut Rally-tokossa. Ihanteellinen suoritus koiralta on, että se toimii käskystä. Rally-tokossa koiraa saa kuitenkin ohjata käsiavuilla ALO:sta-MES luokkaan saakka. Tämä on ihan ymmärrettävää sillä erilaisia käännöksiä ja niiden versioita on jo mestariluokassa niin paljon, että jo oma kyky muistaa kisajännityksessä radalla kaikki käskyt voi olla toisille haasteellista :) Avut pienentyvät sitä mukaa mitä luokissa noustaan ylöspäin. Alokasluokassa saat kumartua ja näyttää koiralle maahanmenon maahan saakka ilman, että siitä tulisi pistevähennyksiä. Avoimessa luokassa tämä on virhe. Pistemenetyksiä tulee 1-3 riippuen avun suuruudesta. Voittaja/Mestariluokassa apu tulee olla hyvin hillitty käden ohjaus ja myös käsky ei voi olla enää koko käännöksen ajan päällä (esim. oikee, oikee, oikee, oikee) vaan koiran tulee se tehdä pienemmästä avusta.

Kisa-oikeus: tunnistumerkitty (mikrosiru tai tatuointi), kennelliitton rekisterissä (myös x rotuiset voivat osallistua kun ovat fix rekisterissä), yli 10kk ikäinen koira. Ensimmällä kisakerralla täytetään kilpailukirja (näitä voi myös ostaa ennakkoon ja täyttää valmiiksi kotona 3e/kpl hintaan) koiran tunnistumerkintä tarkistetaan mikrosirunlukulaitteella sekä koiran säkä mitataan (avoimesta eteenpäin mukana on hyppy, ja riman korkeuden määrää koiran säkäkorkeus).
Kisakirjan etusivulle Koiran virallinen nimi ja "kutsumanimi"
Sisäsivulle täytetään itse seuraavat tiedot:
- Koiran virallinen nimi
- Koiran kutsumanimi
- Rek.nro
- synt. aika
-tm merkintä (mikrosirunro tai tatuointi nro)
-uros/narttu
-omistaja
-lähiosoite
-postinumero ja toimipaikka

Koulutustunnukset: vähintään kahdelta eri tuomarilta yli 70 pistettä luokasta
Alokasluokka RTK1
Avoinluokkka RTK2
Voittajaluokka RTK3
Mestariluokka RTK4

Koirakoulussa löytyy innokkailla harrastajille ryhmiä sekä kisaaville Voittajaluokkaan saakka tällä hetkellä, myös mestariluokan harjoitukset ovat valikoimissa yhdistyksen Koiratiimi ry kautta :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti