tiistai 17. tammikuuta 2017

Nose Work, mitä se oikein on?

Nose Work on koirille hajutyöskentelyä. Koirat pääsevät tekemään niille lajityypillistä käyttäytymistä. Laji sopii jokaiselle koiralle ikään katsomatta. Lajia on helppo harjoitella kotona sisällä ja ulkona eikä isoja hankintoja tarvita. Laji käy mitä mainioimmin koiran luontaisten tarpeiden tyydyttämiseen.


Kun koira pääsee toteuttamaan nenätyöskentelyä, voi se parhaimmassa tapauksessa estää ei toivottuja käytöksiä. Työskentely on erittäin kuluttavaa koiran energiatasolle, joten harjoitukset ovat yksilöllisiä. Laji sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Tarvittaessa koiran ohjaaja voi käyttää myös avustajaa.

Ensimmäiseksi koiralle opetetaan eukalubtyksen haju. Kun haju on koiralle merkityksellinen, voidaan lähteä miettimään millä tavalla koira ilmaisee hajun löytymisen ohjaajalle. Kun tapa on mietitty lähdetään se opettamaan koiralle. Etsiminen myös nimetään. Meillä käydään lävitse kursseilla myös hajuerottelun alkeet, jota kurssilaiset voivat jatkaa kotona. Kun kaikki on valmista, ja eteenkin kotona tehty ahkerasti kotiharjoituksia :) Voidaan aloittaa sisä ja laatikkoetsinnät. Muita etsintämuotoja ovat ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä.

Lajissa voi Suomessa kilpailla epävirallisissa kisoissa sekä Nose Work Finland ry. alaisissa kisoissa. Suomessa voi kisata myös reaktiivisen koiran kanssa, tällöin sekä ohjaaja että koira (hihna) käyttävät keltaista nauhaa. Tämä kertoo, että muiden kisaajien tulee pitää riittävä välimatka koirakkoon. Lääkityksen alainen koira saa osallistua myös kisoihin, mutta vain yhteen osioon. Juoksunartut luokan viimeisinä (mikäli järjestäjä sallii).

Suomen Kennelliitto ei ole lajia hyväksynyt, joten tulokset eivät kirjaannu koiranettiin. Ruotsissa laji on Ruotsin Kennelliiton hyväksymä. Tammikuussa järjestetyissä kisoissa oli yli sata koiraa ja mukana oli myös Suomesta monta koirakkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti